Amberblokjes, geurblokjes, parfumblokjes... wat zijn het nou?
Amberblokjes... inmiddels zijn deze kleine heerlijk ruikende geurblokjes / parfumblokjes bekend bij velen en in Nederland zijn ze inmiddels niet meer aan te slepen! Regelmatig wordt me gevraagd: 'wat is dit eigenlijk voor spul?' 'Is dit natuurlijk?' Daarom deze blog.
Amberblokjes voor de huid?
Allereerst is het goed om te weten dat amberblokjes in de landen van oorsprong officieel bedoeld zijn als huidparfum en niet zozeer als huisparfum. De amberblokjes zijn een traditioneel parfumproduct dat veel wordt gebruikt in veel delen van het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Zuid-Azië. Hier wordt het geurblokje over de huid gewreven om een lekkere geur achter te laten. Men kiest in deze landen onder andere voor amberblokjes omdat de blokjes alcoholvrij zijn, en alcohol een verboden goed voor moslims is. De amberblokjes bevatten synthetische musk. Sommige mensen zijn hier overgevoelig voor en kunnen hier huiduitslag van oplopen. Binnen Europa is gesteld dat op de verpakking altijd moet staan welk percentage het product bevat en dit moet onder de 2% zijn omdat anders het risico op een allergische huidreactie verhoogt. Binnen Europa mag een amberblokje daarom niet als cosmetica verkocht worden maar gebruiken we het als huisparfum. Desondanks gebruiken veel mensen het, ook binnen Europa, als een huidparfum, maar let dus wel op voor je je hele huid ermee onder smeert of je hier niet overgevoelig voor bent.
Het amberblokjes recept!
De volledige ingredientenlijst van amberblokjes is: Musk Ambrette 2%, Musk Xylol 5%, Vanaline 4%, Rose Powder 8%, Essential Oil 10%, Perfume base 71%.
Musk Ambrette en Musk Xylol zijn beide een synthetische nitromusk. Dit wordt gebruikt als geur- en fixeermiddel. Vanaline is een synthetische vanillegeur, rozenpoeder is een poeder gemaakt van fijngemalen rozenblaadjes en dient als een natuurlijke parfumbasis. De amberblokjes bevatten allen essentiële oliën (elk blokje een andere soort). Dit zijn oliën gewonnen uit de natuur. Daarnaast bevatten de blokjes een parfumbasis die bestaat uit zowel synthetische als natuurlijke stoffen.
Synthetische stoffen beter dan natuurlijke?
Ja! In het geval van de synthetische muskus in de amberblokjes wel! De reden om voor synthetische muskus te kiezen, is dat natuurlijke muskus een stof is die is afgeleid van de klieren van bepaalde dieren, zoals herten, civetkatten en muskusratten. Deze dienen gedood te worden om deze stof te verkrijgen en dus worden in de meeste parfums tegenwoordig synthetische stoffen gebruikt. De amberblokjes van Queen Beads zijn dus vegan.
Zijn deze vegan amberblokjes meer dan alleen een parfum?
Naast het gebruik als persoonlijke geur, wordt aangenomen dat amberblokjes ook geneeskrachtige eigenschappen bevatten en daarom worden ze soms in de traditionele geneeskunde gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals hoofdpijn, koorts en gewrichtspijn*. Over het algemeen zijn amberblokjes een traditioneel parfumproduct met een rijke geschiedenis en culturele betekenis in vele delen van de wereld. Waarom ze zo worden gezien, daar ben ik nog niet achter. Mogelijk komt dit doordat in de amberlokjes etherische oliën verwerkt zijn en die staan al eeuwenlang bekend om hun helende eigenschappen.
Amberblokjes gebruiken als huisparfum
Amberblokjes zijn te gebruiken als huispafum door ze op een, ook bij Queen Beads verkrijgbaar, schoteltje in huis te leggen. Als de geur wat verdwijnt kun je de amberblokjes, met een bij Queen Beads verkrijgbaar, raspje raspen waardoor de geur weer terugkomt. Ze gaan ongeveer 6-12 maanden mee. De rasp kun je op een brandertje doen om te laten smelten (als de rasp gesmolten is adviseer ik de kaars uit te blazen om het verbrandingsproces te stoppen, want, wat je ook verbrandt, bij iedere vorm van verbranding van welk product dan ook - ook wax melts en wierook die hiervoor bedoeld zijn - komen stoffen vrij die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid). Natuurlijk kan je de rasp ook met de stofzuiger opzuigen zodat je huis lekker ruikt na het stofzuigen!
* Raadpleeg bij medische ongemakken altijd een arts.
Reactie plaatsen
Reacties